Ga naar de inhoud

10 BESTE CV TIPS

Jouw CV vertelt een ander wie je bent, wat jij in huis hebt en wat je hebt gedaan… Maar hoe zorg je voor een goed CV en vooral… dat je gezien wordt?

1. Jij staat centraal

Vraag een ander eens wat jouw typeert… straalt jouw CV dat ook uit? Vergeet niet dat dit jouw moment is om te shinen en dat je met jouw CV uitstraalt wie je bent. Natuurlijk hoeft het geen uitvergroting te zijn. Het mag best subtiel, maar zorg wel dat het in een lijn is met jouw persoonlijkheid. Stel dat jij echt vol humor zit, en het is een eigenschap die je bij dat bedrijf en functie kunt of zelfs moet inzetten. Dan mag jouw profiel of CV ook best een beetje luchtigheid uitstralen. Maar… maak het niet te gek. Met zoiets als humor kun je ook de plank volledig misslaan. Laat het even aan een ander lezen om te checken of het passend is.

2. Zet het belangrijkste vooraan

Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. Daarnaast is het belangrijk om de functietitels dikgedrukt te maken. En zorg dat je de belangrijkste informatie, jouw laatste ervaring, bovenaan zet.

3. Sluit aan bij de vacature

Over de belangrijkste informatie gesproken. Jij bepaalt zelf wat je op jouw CV of online profiel in het licht zet. Dus zorg dat je de informatie die van belang is voor de vacature waar jij op solliciteert goed zichtbaar is. Minder belangrijke informatie maak je weer iets kleiner of verwijder je van je CV. Kies dus goed welke informatie je laat zien. En breng jouw kennis en ervaring die past bij de functie goed in beeld.

4. Hou het kort

Een CV hoeft geen bepaalde lengte te hebben of aan speciale vereisten te voldoen, maar het moet wel kort zijn. Hou ook rekening met de branche waarin je werkt en de hoeveelheid ervaring die je hebt, de lengte van je CV zal daar sterk van afhangen. Daag jezelf in ieder geval uit om het kort te houden. TIP: beeld en tekens werken hierbij super!

5. Zorg voor overzicht

Maak gebruik van herkenbare tussenkopjes, zoals ervaring, studie en competenties. Daarnaast is het belangrijk om lege ruimtes te gebruiken en vormen, zoals een scheidingslijn, bolletjes en icoontjes.

6. Vergeet belangrijke weetjes niet

Zoals systeemkennis en de talen die je spreekt. Maar ook iets dat echt jou maakt, zoals een hobby.

7. Kies jouw manier

Wat past echt bij jou? Ben jij heel netjes, overzichtelijk en subtiel, dan mag jouw CV daar best wel bij aansluiten. En als je nooit een video zou willen opnemen, je echt niet op de voorgrond wilt en het past gewoon niet bij je, dan is het (nog) geen must. Maar, maak het jezelf niet te makkelijk. Zet jezelf wel in de schijnwerper. Je wilt wel laten zien wat jij in huis hebt.

8. De foto

Wel of niet doen? Wij zeggen: gewoon doen! Een beeld zegt meer dan duizend woorden toch? Een portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed! Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?! Kies wel een foto die qua uitstraling past jou en de functie waar je op solliciteert. Jouw Insta profielfoto valt niet altijd in die categorie ;-).

9. De vorm

Tegenwoordig kun je solliciteren met een brief, foto, presentatie, online profiel, website en zelfs video. Dus daag jezelf uit om het op jouw manier te doen. Het mag best opvallen. Schrijf je een brief en CV? Zorg dan dat je een document in PDF instuurt. Wel zo netjes.

10. Contact

Als laatste en niet onbelangrijk. Check of je contactgegevens kloppen. Denk aan jouw emailadres, telefoonnummer, maar ook aan de gegevens van eventuele referenties. Met foute gegevens kom je niet verder. Over jouw emailadres gesproken. Dit mag je persoonlijke e-mailadres zijn, maar zorg er wel voor dat het professioneel overkomt. Met e-maildressen met de woorden hotkitty, sweetypie, magictarzan, of gekkegerrit trek je de selecteur echt niet over de streep. En nee, dit is geen grap. Wij komen soms nog gekkere adressen tegen op een CV…

Kom je er niet uit? Het is ook mogelijk je CV professioneel op te laten stellen of een template te gebruiken. Kijk bijvoorbeeld op cv.nl voor de mogelijkheden. Is het CV het probleem niet, maar wil je hulp bij het vinden van de juiste baan of carrièrerichting voor jou? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Plan vrijblijvend een TOF BAKKIE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *