Ga naar de inhoud

DE SOLLICITATIE TRENDS VAN 2024

solliciteren anno nu

Solliciteren anno nu. Hoe doe je dat? De een begint net met solliciteren en de ander heeft het al een tijd niet gedaan. Dus dat je niet precies weet wat de manier is, is niet erg. Wij helpen je graag op weg.

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden
Yes, beeld is echt ons ding. En onze belangrijkste tip voor jou: maak het ook jouw ding. Wist je dat video steeds vaker wordt ingezet bij het solliciteren? En een cv zonder foto zien we haast helemaal niet meer. En echt… weg met die lappen tekst. Een cv op niet langer dan een (okay, twee kan nog net ;-)) A4-tje is echt een must!

Mobiel solliciteren
Wat? Jazeker… Steeds vaker gaat het solliciteren via een mobiel. Zorg dus voor dat het materiaal voor jouw sollicitatie, bijvoorbeeld jouw motivatie, je cv of video goed te openen en te lezen is via een mobiel. Zorg het liefst ervoor dat je een kleine, beknopte presentatie van jezelf met beeld hebt. Denk hierbij aan een foto van jezelf met de highlights van jouw sollicitatie die je snel kan versturen, bijvoorbeeld via whatsapp.

LinkedIn
Gebruik LinkedIn als je cv. Zorg in ieder geval dat jouw profiel helemaal up to date is. De kans is heel groot dat een Recruiter of jouw toekomstig leidinggevende een kijkje neemt op jouw profiel. Maak ook gebruik van de mogelijkheid om informatie te posten. Belangrijke publicaties en updates bijvoorbeeld, maar denk ook aan het inzetten van beeld en video. Hier leent LinkedIn zich ook supergoed voor.

Video
Wil je echt opvallen? Maak dan gebruik van video. We hebben het een aantal keer genoemd, maar dit is echt de trend. In een video heb je de kans om te laten zien wie jij bent en kun je de werkgever of Recruiter alvast aan je te laten wennen. Toon lef en creativiteit en laat jezelf zien. Je kunt video gebruiken als een toevoeging op jouw cv of een online profiel. Maar let er wel op dat het geen ellenlang verhaal wordt. Denk meer aan de stories die je misschien wel kent via Facebook en Instagram. Ohja, over video gesproken. Een sollicitatiegesprek voeren via beeldbellen is anno nu heel normaal. Dus op beeld kom je waarschijnlijk toch wel ;-).

Talentenpas
Misschien heb je nog niet zoveel banen voor jouw cv verzameld? Of zijn dat net niet de dingen die goed aantonen dat jij de juiste kandidaat bent voor een functie. We zien steeds meer dat bedrijven ook open staan voor een Talentenpas of Talentenalert.  In plaats van dat je op je CV een overzicht met opleidingen en werkervaringen noemt, laat jij de mooiste en meest relevante talenten, competenties en eigenschappen zien. Een talent is iets dat jij heel goed kan, en dat zijn meer dingen dan je denkt! Deze talenten kun je in verschillende branches inzetten. Een CV kijkt meer terug naar wat je hebt gedaan, een Talentenpas laat zien wat je in de toekomst allemaal zou kunnen doen!

Anoniem solliciteren en open hiring
Het klinkt eigenlijk zo simpel. Je haalt je persoonsgegevens weg en er kan anoniem geselecteerd worden. En steeds meer bedrijven durven deze stap aan. Nog een stukje verder gaan? Ook steeds meer bedrijven passen ‘open hiring’ toe. Als je daar wilt werken zet je jezelf op de wachtlijst. Op het moment dat er plek is, kun je direct aan de slag. Zonder gesprek, cv of assessment. Iedereen is welkom om zich aan te melden, ongeacht je achtergrond, opleiding of ervaring. En als het jouw beurt is kan zowel jij als de werkgever in de praktijk ervaren of de baan wat voor je is. Open hiring wordt nu nog vooral toegepast bij productiebedrijven en stages, maar de verwachting is dat dit steeds breder toegepast zal worden.

Solliciteren met behulp van AI
Save the best for last! Deze tip is superhandig. We hebben allemaal wel gehoord van AI, toch? AI staat voor Artificial Intelligence, of in goed Nederlands: kunstmatige intelligentie. Ook met solliciteren kan AI je helpen! Voor het eerste deel van het sollicitatietraject kun je AI als een co-pilot inzetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld ChatGPT of een andere chatbot. Bijvoorbeeld voor het optimaliseren van je CV. Je kunt zelfs een eerste basis laten maken door AI of jouw AI-tool om verbeteringen vragen. Bijvoorbeeld m.b.t. woordkeuze, ontbrekende trefwoorden, opmaak en structuur. En hetzelfde geldt voor jouw motivatiebrief. Jouw co-pilot kan jou suggesties geven of aangeven hoe jouw brief overkomt, zodat je kunt checken of dit daadwerkelijk jouw intentie is. Onze tip is: Blijf bij jezelf, maar maak het solliciteren makkelijker met behulp van AI. Ook superhandig: bereid je sollicitatiegesprek voor met behulp van AI. SuperTOF! Je kunt een gesprek oefenen, je kunt voorbeeldvragen genereren en vragen waar jij rekening mee moet houden voor een gesprek. Je kunt de AI-tool zelfs feedback vragen op jouw antwoorden. Wij zeggen: DOEN!